Wijken in De Zuidlanden

Verspreid over 3 stadslandschappen in De Zuidlanden liggen meerdere buurtschappen die zich onderscheiden door een hogere woningdichtheid. Elk buurtschap bestaat uit gemiddeld zo’n 300 tot 450 woningen en ligt op een bijzondere plek, bijvoorbeeld aan een terp, aan de Wirdumervaart, in het water of langs het Sportpark. Elk buurtschap krijgt zijn eigen karakter.

image alt

Buurtschap De Klamp

De Klamp is het vierde buurtschap dat wordt ontwikkeld in De Zuidlanden. Het wordt een buurtschap met veel aandacht voor de unieke Friese architectuur. Hierbij kun je denken aan de typerende details in het metselwerk, de entree van de woningen en het kleurgebruik. Een buurtschap waar je je snel thuis voelt, waar je comfortabel en aangenaam woont. Hier spelen de kinderen nog onbezorgd op straat. De Klamp heeft een basisschool en kinderopvang. Boodschappen doe je in het nabijgelegen Techum of in Leeuwarden. Rust, ruimte en het karakter van een echt Fries dorp. Wat wil je nog meer?

Meer informatie over De Klamp
image alt

Buurtschap Wiarda

In dit waterrijke buurtschap van De Zuidlanden is het heerlijk wonen. Wiarda is een perfecte combinatie van waterrijk en landelijk wonen. Hier woon je in een open landschap met prachtige waterpartijen en rietstroken. De wijk ligt op een steenworp afstand van de stad Leeuwarden, aan de zuidoostzijde van het dorp Goutum. In totaal komen hier ongeveer 300 woningen.

Meer informatie over Wiarda
image alt

Buurtschap Jabikswoude

Buurtschap Jabikswoude is na Techum ontwikkeld. Eigentijds wonen en de sfeer van een Fries terpdorp komen hier samen. Jabikswoude ligt tussen Techum en Goutum in. In totaal zijn er 240 woningen gebouwd in allerlei stijlen, er is een multifunctioneel zorgcentrum en er zijn al volop voorzieningen. De knusse straatjes geven de buurt een dorps karakter. Rijd je de wijk uit, dan strekt het polderlandschap zich voor je uit. Hier kun je heerlijk fietsen, wandelen en zelfs kanoën. En terwijl je in de tuin ontspannen een boek leest, spelen de kinderen op straat met vriendjes. Want dat kan in Jabikswoude.

Meer informatie over Jabikswoude
image alt

Buurtschap Techum

Buurtschap Techum is als eerste gerealiseerd in gebied De Zuidlanden. Techum, vernoemd naar een monumentale boerderij aan de rand van de gelijknamige terp. Met de groene omgeving, knusse straten en typisch Friese woningen doet Techum denken aan een dorp op het platteland. Waardevolle historische elementen in de wijk zijn de boerderij en de terp - die hun agrarische karakter hebben behouden - en de bestaande waterloop Het Alddjip. In Techum zijn in totaal 450 woningen gebouwd. De kinderen spelen er onbezorgd buiten, scholen zijn dichtbij en voor een boodschap loop je naar de supermarkt om de hoek. Het is hier heerlijk wonen.

Meer informatie over Techum
Wat en wanneer? Planning De Zuidlanden
Benieuwd naar de woningen? Bekijk het woningaanbod