Opgeleverd

Buurtschap Wiarda

Wiarda is een perfecte wooncombinatie van waterrijk en landelijk wonen, in een open landschap met prachtige vergezichten, waterpartijen en rietstroken. De wijk ligt op steenworp afstand van de stad Leeuwarden, aan de zuidoostzijde van het dorp Goutum. Alle woningen zijn verkocht en opgeleverd.

image alt

Landelijk wonen in een Fries waterdorp

Wiarda is in zo'n 7 jaren van tekentafel tot werkelijkheid geworden. Begin 2015 kwamen de eerste woningen in Wiarda in de verkoop. Op 10 maart 2022 ontving de laatste bewoner de sleutels van zijn droomwoning, waarmee deze Zuidlandse wijk volledig was opgeleverd. Voor BPD heeft Aannemingsbedrijf Kuin BV de bouw van alle rijwoningen voor zijn rekening genomen. De 2 onder 1 kapwoningen zijn gerealiseerd door Brummelhuis en last but not least sieren de duurzame pakhuizen deze landelijke omgeving dankzij Ekowood.

Alle nieuwbouwwoningen in Wiarda hebben een connectie met water, alsof je woont in een Fries waterdorp. En een leuk weetje: Alle straten zijn vernoemd naar Friese sporten.

image alt

Overtreffende trap in duurzaamheid

Net als bij Techum en Jabikswoude was duurzaamheid een belangrijk speerpunt bij de realisatie van Wiarda. De hele wijk is gasloos. Zonnepanelen zijn een beeldbepalend element in het daklandschap, zonder daarmee de uitstraling van de woningen en de omgeving aan te tasten. Deze zijn volledig in de architectuur van het dak geïntegreerd.

Maar dat is niet de enige duurzame oplossing. Ook zonneboilers, toepassing van regentonnen, raamluiken, hergebruik van afvalwater, waterdoorlatende straatverhardingen en een slimme natuurlijke afwatering dragen bij aan het duurzame karakter van Wiarda. De moderne en duurzame pakhuizen zijn op basis van een ecologische houtbouwmethode ontwikkeld. Hier is in de basis hout als bouw- en isolatiemateriaal toegepast.

Ekowood in the spotlight

Zoals hierboven al vermeld, zijn de pakhuizen op basis van een ecologische houtbouwmethode ontwikkeld. Wij zijn van mening dat deze 5 bijzondere Ekowood-woningen een plek in the spotlight verdienen. Waarom? Allereerst is er veel aandacht besteed aan herkomst, milieuvriendelijke productie en transport van de herbruikbare bouwmaterialen. De woning is energiezuinig, geluiddempend, zomers koel en in de winter aangenaam warm.

Dit alles maakt de pakhuizen in Wiarda zo bijzonder en vooruitstrevend. De woningen zijn grotendeels houtskelet, waarbij zelfs de isolatie van duurzaam geproduceerd hout is. De verwerking van boom tot bouwmateriaal kost relatief weinig energie. En er is geen sprake van roofbouw; voor iedere gekapte boom die wordt gebruikt, geldt een terugplantverplichting.