7 tips voor een karaktervolle wand

29 juli '21

Het heeft wel iets. Zo’n nieuwbouwwoning met allemaal strakke, mooie en witte muren. Maar het blijft toch een kale bedoening. En het mist warmte. Dat gevoel kan je ook hebben bij een woning waarin je al jaren woont. Gewoon, die ene lange en karakterloze muur die een persoonlijke touch mist. Maar wat doe je er aan? Hoe maak je van een kale muur een karaktervolle wand? Wij delen graag 7 tips voor je!

image alt

1. Haal een accentkleur in huis

Één muur in een opvallende kleur kan de ruimte een warme uitstraling geven. Denk maar aan bordeaux, rood, paars of donker blauw. Maar ook pasteltinten kunnen wonderen doen als je de overige muren zo wit mogelijk wilt laten. Bijvoorbeeld mintgroen, oudroze, lavendel of beige. Toch nog iets te saai naar jouw zin? Denk dan eens aan wandlijsten. Verf deze in dezelfde kleur als je wand en je muur komt direct tot leven.

image alt

2. Durf kleuren te combineren

Waarom geen compleet kleurenpalet van je muur maken? En verschillende kleurvlakken combineren? Het hoeven zelfs niet eens allemaal rechthoekige vormen te zijn. Hier een trapezium, daar een driehoek en verderop een rechthoek. Durf te experimenteren met kleuren. Combineer lila met mauve en duifgrijs bijvoorbeeld. Zo’n speelse combinatie blaast je wand meteen nieuw leven in. Of schilder je muur in een lichte kleur en verf er één rechthoek over in een donkere kleur. Het opvallende kleurvlak kan je dan als achtergrond gebruiken voor extra decoratiemateriaal of een spiegel. Houd het bescheiden en stijlvol.

image alt

3. Fleur je muur op met behang

Om een muur meer karakter te geven, hoef je hem niet per se vol decoratie te hangen. Je kan de muur ook voor zichzelf laten ‘spreken’, met behulp van een opvallend behang. Wat denk je van een urban jungle print? Of een van je favoriete foto’s op fotobehang? Zo krijgt die oorspronkelijke nietszeggende muur meteen alle aandacht en bewonderende blikken.

image alt

4. Haal de natuur letterlijk in huis

Je kan je muur ook tot leven wekken door plantjes op houten planken te zetten. Of door ze aan de muur te hangen, in een kleine pot, aan een touwtje. Maar waarom zou je niet kiezen voor een muur die volledig uit mos of andere beplanting bestaat? Of wat dacht je van een zwarte muur, met een afwisselend patroon van vierkanten en bolletjes mos? Je kan je muur ook meer karakter geven door hem volledig met oud hout te bekleden. Hierdoor maak je beslist een eyecatcher van je muur!

image alt

5. Maak je muur warmer met stof

Stof past uiteraard niet in elke kamer. Maar een saaie slaapkamermuur kan je gerust wat meer pit geven met behulp van stof. Niet alleen door een wandkleed met of zonder duidelijke print, maar ook met kunstleer, velours of linnen. Je kan je muur ook laten capitonneren. Dat is een techniek waarbij een stof of stuk leder als bekleding op een vaste ondergrond wordt genaaid of geknoopt, op zo’n manier dat er een laag van kussentjes ontstaat die gevuld zijn met zacht materiaal zoals schuim of watten. Zo’n muur zorgt meteen ook voor extra isolatie en een betere akoestiek.

image alt

6. Hang speelse muurornamenten op

Frivole muurornamenten fleuren je kale muur meteen op. Denk aan bordjes in verschillende formaten, een muurkleed,  enzovoort. Kies voor eerder kleine versieringen. Overdrijf niet. Grote exemplaren zouden de muur meteen een te zware indruk geven. Hou het luchtig, speels en vrolijk.

image alt

7. Geef je lege muur een functie

Een kale muur opfleuren is één ding. Maar je kan die muur tegelijkertijd ook nuttig maken. Door hem als boekenkast in te richten bijvoorbeeld. Een muur met boeken geeft meteen een gezellige sfeer. In je bureau kan je ook een metalen memobord ophangen. Tegenwoordig bestaan er genoeg exemplaren waarbij je magneten met klemmetjes kunt combineren. En waarbij je zowel papier als voorwerpen kunt ophangen. Zo wordt jouw bureau pas echt een gezellige ruimte om in te werken.

Kortom, genoeg inspiratie om van je kale muur een wondermooie wand met karakter te maken.