Help, ik heb een tuin!

9 november '18

Eindelijk, je hebt de sleutel gekregen! Het inrichten kan beginnen; je hebt de keuken besteld, de kleur van de muren gekozen en de bank zo gezet dat je geweldig uitzicht hebt op de tuin. Maar die tuin lijkt nu eigenlijk nog het meest op een bouwput. Hoe kan je hier nou wat moois van maken? 

Vijf punten waar een tuin aan moet voldoen

Je bent niet de eerste die hiermee worstelt. Al in 1927 noteerde de Deense tuinarchitect Gudmund Brandt vijf punten waar een tuin volgens hem aan moest voldoen: de tuin moet betaalbaar zijn, gemakkelijk te onderhouden, bruikbaar, flexibel en de tuin moet het genot van bloemen bieden. In andere woorden, bedenk een eenvoudige inrichting, die aansluit bij hoe je de tuin wilt gebruiken, waarbinnen je gerust wat kan rommelen en waar beplanting voor een levendig beeld zorgt.

Een helder raamwerk

Het helpt om een helder raamwerk te realiseren voor de tuin; een robuuste structuur van bijvoorbeeld paden of hagen, die de tuin onderverdeelt in verschillende gebieden voor planten, terrassen en andere functies. Zo’n raamwerk kan zowel strak en modern zijn als vloeiend en romantisch. Bedenk hierbij hoe je de tuin wilt gebruiken; wil je er in de zomer hele dagen doorbrengen of is de tuin vooral om naar te kijken vanuit het huis?

Een tuin met structuur

Binnen zo’n raamwerk kan je van alles doen; een vak waar je nu varens en bosanemonen hebt geplant, verander je over een paar jaar misschien wel in een vijver. En dat raamwerk zorg dat je tuin tegen een stootje kan. Het is geen ramp als je een keer iets plant dat niet aanslaat, de structuur van de tuin blijft gewoon overeind.

De juiste plantkeus

Beplanting brengt je tuin tot leven. Een combinatie van bijvoorbeeld een boom die niet al te groot wordt, een vak met wat vaste planten en potten met eenjarigen biedt het hele jaar door iets om naar te kijken. En met de juiste plantkeus hoeft het onderhoud zeker geen dagtaak te zijn.

Met zo’n raamwerk en een stevige beplanting, heb je helemaal geen dure terrassen of ingewikkelde constructies nodig, maar kan je op die goed geplaatste bank gaan zitten kijken hoe je bouwput verandert in een groene oase.

Joost Emmerik, tuinontwerper en -onderzoeker
www.joostemmerik.nl

Nieuwsoverzicht Lees alle andere nieuwsberichten
Contact Ik heb een vraag!